Paparan Masa dan Tarikh

Festival filem Rusia di Pustaka Raja Tun Uda, rai budaya, nilai Islam

June 8, 2024

SHAH ALAM, 8 JUN: Festival Filem Muslim Antarabangsa Kazan Rusia yang menonjolkan budaya dan nilai Islam diadakan di Perpustakaan Raja Tun Uda, di sini bermula hari ini hingga Isnin.

EXCO pembangunan wanita berkata sepanjang tiga hari berlangsung, acara tersebut menayang filem dan dokumentari yang dapat memupuk pemahaman serta penghayatan terhadap seni dan tradisi Islam.

Jelas Anfaal Saari, festival kendalian Kementerian Kebudayaan Republik Tatarstan itu juga bertujuan memupuk dialog budaya dan menguatkan hubungan Rusia dan Malaysia.

“Festival ini menghimpun artis, pemain industri dan pakar budaya dua-dua negara yang akan berkongsi ilmu dan pandangan. Ini untuk meraikan warisan Islam dan kekayaan pelbagai budaya.

“Lima filem cereka termasuk animasi khas untuk kanak-kanak akan ditayang manakala dua dokumentari berkisar budaya sejagat serta tradisi dan amalan masyarakat Tatar di Kazan, Rusia,” katanya.

Beliau berucap ketika merasmikan festival yang turut dihadiri Menteri Kebudayaan Republik Tatarstan, Ayupova Irada Khafizyanovna serta Pengerusi Institut Pengajian Islam Lanjutan Antarabangsa (IAIS) Malaysia Dr Maszlee Malik.

Festival berkenaan turut mendapat kerjasama Majlis Mufti Rusia, agensi persekutuan kebudayaan dan sinematigrafi Rusia, IAIS dan Kerajaan Negeri menerusi Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor.

Anfaal berkata festival berkenaan bukan hanya sekadar tayangan filem sebaliknya memberi manfaat lebih besar apabila dapat meneroka warisan budaya penduduk tempatan di Rusia.

“Melalui pertukaran budaya, kerjasama artistik dan dialog, festival ini menjadi jambatan antara negara dan membina masyarakat harmoni,” katanya.

Filem:

  • Ibn Fadlan
  • Almandar of AldermyshTarlan
  • Tarlan
  • Halima
  • Mulla

Dokumentari:

  • My people are Tatars, Code of Success
  • Ostazbika

https://anfaalsaari.com/wp-content/uploads/2024/02/Logo-white-400x180-01.png
Hubungi
03-55447150
EXCO Pembangunan Wanita & Kebajikan Masyarakat, Pejabat Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor, Tingkat 15, Bangunan SSAAS, 40503 Shah Alam, Selangor.