Blog

  • Destinasi makan-makan WAJIB pergi di wilayah Songkhla adalah restoran steamboat/BBQ. Pemandu pelancong kami cadangkan restoran baru (tak tau macamana nak sebut) di Khlong Hae, tidak jauh dari Khlong Hae Floating Market (pasar terapung ini hanya dibuka pada hari Jumaat hingga Sabtu). Kalau nak makan bufet sahaja caj 198 Baht/pax, tapi kalau nak makan seafood caj 280 Baht/pax untuk dewasa, kanak-kanak separuh harga. Konsep Eat All You Can.

    Read more

  • Keterlibatan saya sebagai aktivis seawal usia 17 tahun dengan mahasiswa, sering kali berlaku pergeseran atau perbezaan pandangan dengan aktivis lelaki (kami gelar: Ikhwah – saudara-saudara lelaki). Tidak setuju logo, tidak setuju tarikh program, tempat program, persoalkan kenapa ‘ikhwah lembap tak buat kerja?’ dan seribu hal lagi.

    Read more

  • Apa jadi pada badan kita sekiranya bertahun-tahun lamanya kita mengambil bahan-bahan crap ini tanpa sedar malah acuh tak acuh menambah ilmu berkaitannya? Memudharatkan! Jangka masa pendek mungkin tidak terasa. Tetapi bukankah kita berlaku zalim ke atas jasad sendiri kerana membiarkan organ dalam badan kita bekerja keras untuk menyahtoksik (detox)?

    Read more

  • Saya analogikan mental kita mempunyai getah yang elastik. Jika ditarik sedikit, kita tewas seawal mungkin, kita memilih untuk ia kendur kembali ke asal lalu hiduplah kita di tahap yang sama. Membosankan. Tetapi jika kita mengizinkan (dengan izin Allah jua) menarik ‘getah’ dalam mental kita ke satu tahap lebih jauh lagi, hakikatnya kita mengupayakan diri kita untuk masuk ke fasa kehidupan baru. Kata orang: “Alah bisa tegal biasa”.ย 

    Read more

  • Pembangunan juga tidak salah, yang perlu ditekankan adalah pembangunan lestari. Yang menjaga kelangsungan kehidupan. Jangan sampai masyarakat kita senget, hanya kerana kepentingan material, berlaku kesenjangan yang besar antara yang kaya dan miskin. Apakah alternatif yang kita berikan kepada peniaga kecil? Apakah sikap kita terhadap perubahan – sedia berubah atau terhapus dari peta dengan arus perubahan.

    Read more

  • …Bab pembantu rumah ini boleh jadi wirid ibu-ibu bila bertemu. “Pembantu akak dah 7 orang dalam tempoh 3 tahun ni!” *whaaaaat?* “Pembantu ni kita bukan boleh percaya 100%” “Eh, berapa ya awak bayar kat agen tu? Bagus tak pembantu agen tu?”…

    Read more

  • Di dalam jiwa manusia setiap saat dan masa berlaku satu peperangan yang dahsyat, iaitu peperangan antara Ruh dan Nafsu: Yang mana yang lebih berkuasa mengendalikan jiwa manusia yang menghasilkan tindakan-tindakannya… ูˆูŽู†ูŽูุณู ูˆูŽู…ุง ุณูŽูˆู‘ุงู‡ุง ููŽุฃูŽู„ู‡ูŽู…ูŽู‡ุง ููุฌูˆุฑูŽู‡ุง ูˆูŽุชูŽู‚ูˆุงู‡ ู‚ูŽุฏ ุฃูŽูู„ูŽุญูŽ ู…ูŽู† ุฒูŽูƒู‘ุงู‡ุง ูˆูŽู‚ูŽุฏ ุฎุงุจูŽ ู…ูŽู† ุฏูŽุณู‘ุงู‡ุง (Asy-Syams: 7-9) Ruh selalu dilihat sebagai entiti yang baik yang dipandu oleh iman kepada Allah, manakala nafsu selalu dilihat jahat yang dipandu oleh bisikan-bisikan Syaitan atau kejahatan.

    Read more

  • … Allah menggunakan perkataan ุนูุจุงุฏูŠ – HambaKU. Penggunaan AKU mewakili dirinya dalam dua keadaan di dalam Al-Quran; sama ada untuk keadaan sangat murka atau sangat sayang.ย Lots of Love!ย Dalam konteks ayat ini, Allah mengatakan ููŽุฅูู†ู‘ูŠ ู‚ูŽุฑูŠุจูŒ –ย fainni qariibย (Sesungguhnya aku dekat), adalah dengan penuh kasih sayang pada hambaNya…

    Read more

  • … Ironi tapi begitulah faktanya, seorang bukan Muslim, Dr David Kloos menulis buku bertajuk “Becoming Better Muslims: Religious Authority and Ethical Improvement in Aceh, Indonesia”. OK ini memang semakin menarik. Penceramah bukan Islam, kehadiran ramai bukan Islam, TETAPI topik tentang Islam. (Sedang di sebuah negeri ada orang Islam tidak membenarkan pemimpin bukan Islam mengadakan majlis buka puasa untuk orang Islam. “Masuk Islam dulu lah baru boleh buka puasa sama-sama!” Ouch!) …

    Read more

  • Terdapat 4 tahapan atau pun kaedah bacaan Al-Quran yang mana kita boleh baca perlahan-perlahan, relax, sederhana laju dan laju! Tetapi ada syarat-syaratnya… Rasulullah saw bersabda: โ€œBacalah Al-Qurโ€™an, sesungguhnya ia akan datang pada hari kiamat memberi syafaat/pertolongan kepada orang yang membacanya.โ€ (HR. Muslim)…

    Read more

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s