Categories
Kekeluargaan poligami Suami Isteri Tips Umum

We survived First Eid!

“Abang, raya nanti macamana?” nada suara bertanya pun sudah berjaya dihidu suami saya.
“Kita nak semua positif kan? Jadi kena fikir semua nak jadi positif, maka akan jadi positif.” jawab suami saya tegas.

Categories
Spiritual Suami Isteri

5 Adventure Elastik Mental, Menyediakan Saya Untuk Yang Ke-6 :)

Saya analogikan mental kita mempunyai getah yang elastik. Jika ditarik sedikit, kita tewas seawal mungkin, kita memilih untuk ia kendur kembali ke asal lalu hiduplah kita di tahap yang sama. Membosankan. Tetapi jika kita mengizinkan (dengan izin Allah jua) menarik ‘getah’ dalam mental kita ke satu tahap lebih jauh lagi, hakikatnya kita mengupayakan diri kita untuk masuk ke fasa kehidupan baru. Kata orang: “Alah bisa tegal biasa”. 

Categories
Suami Isteri Tips

Tipu La Kalau Tak Pernah Gaduh

“Abg, Jom selfie!” Dia pandang tempat lain.

Itu lah suami saya. Hmm… Awal kahwin dulu lagi kaku nak bergambar. Kahwin pulak dengan famili yang suka bergambar. Sorang macam dari planet Marikh, sorang dari planet Zuhal.

Sekadar berkongsi 15 Pengajaran hidup sebagai suami isteri untuk adik2 pasangan baru…