Melawati Mall: Keterujaan terbaru

Pembangunan juga tidak salah, yang perlu ditekankan adalah pembangunan lestari. Yang menjaga kelangsungan kehidupan. Jangan sampai masyarakat kita senget, hanya kerana kepentingan material, berlaku kesenjangan yang besar antara yang kaya dan miskin. Apakah alternatif yang kita berikan kepada peniaga kecil? Apakah sikap kita terhadap perubahan – sedia berubah atau terhapus dari peta dengan arus perubahan.

Bila David Cari Penceramah Agama Wanita Popular, Ini Yang Dia Jumpa…

… Ironi tapi begitulah faktanya, seorang bukan Muslim, Dr David Kloos menulis buku bertajuk “Becoming Better Muslims: Religious Authority and Ethical Improvement in Aceh, Indonesia”. OK ini memang semakin menarik. Penceramah bukan Islam, kehadiran ramai bukan Islam, TETAPI topik tentang Islam. (Sedang di sebuah negeri ada orang Islam tidak membenarkan pemimpin bukan Islam mengadakan majlis buka puasa untuk orang Islam. “Masuk Islam dulu lah baru boleh buka puasa sama-sama!” Ouch!) …

Left group….

… Ada yang tidak boleh menerima teguran kerana berbeza pendapat. Lalu keluar perkataan “…patutlah semua dalam grup ni bangang..#*&^…” dan terus left group!

Ada yang left group sejurus dimasukkan kerana admin tidak beri pengenalan atau minta izin terlebih dahulu. Atau left group terus kerana mengetahui ia bertujuan untuk menambah beban tugasnya. (Sounds familiar eh?)…

RM50 ribu dalam tangan, ke mana destinasi?

Saya bertanya kepada 5 orang anak muda, “Bayangkan saya beri kamu setiap orang RM50 ribu. Beritahu saya negara mana yang kamu mahu lawati?”
Antara jawapan yang diberikan adalah Jepun, Australia, England, New Zealand dan Korea.
Saya bertanya pada mereka, “Kenapa tidak memilih negara-negara Islam atau Muslim majoriti seperti Pakistan, Afghanistan, Sudan dll?”
Mereka menjawab, “Tidak selamat dan merbahaya.”

Kenapa Kita Ingin Kembara?

… saya berkenalan dengan seorang wanita berkerjaya sebagai jurutera tetapi sangat meminati travelling. Masih solo. Beliau memilih travel ala backpacker. Hanya satu beg galas dan memilih hostel dan kediaman kenalan baru sebagai tempat penginapannya. “Saya tak boleh lama dalam Malaysia. Saya mesti rasa nak keluar. Tengok negara luar.” Menurut rakannya, apabila saya bertanya negara manakah yang telah dikunjungi, lalu rakannya berseloroh, “Akak tanya negara mana yang dia belum pergi.”

Jawabnya: “Alhamdulillah dah 40 buah negara.”

Perghhh!! EMPAT PULUH! Hebaaaat MasyaAllah.

Kenapa ke luar negara?

14 Tahun Bergelar Ummi

Bagi wanita-wanita di luar sana, anda lebih tahu ‘suis terbaik’ untuk berbincang dengan suami secara demokratik. Tidak perlu membentak. Gunakan kuasa kelembutan untuk mempengaruhi bukan memaksa suami menerima pandangan isteri. Bersuara menyatakan pendapat juga bukan bererti kita adalah pejuang emansipasi wanita. Tetapi kerana Islam meraikan hak kebebasan bersuara. Hatta Khalifah Umar Al-Khattab juga menerima bantahan seorang wanita berkaitan nilai mahar perkahwinan.