Left group….

… Ada yang tidak boleh menerima teguran kerana berbeza pendapat. Lalu keluar perkataan “…patutlah semua dalam grup ni bangang..#*&^…” dan terus left group!

Ada yang left group sejurus dimasukkan kerana admin tidak beri pengenalan atau minta izin terlebih dahulu. Atau left group terus kerana mengetahui ia bertujuan untuk menambah beban tugasnya. (Sounds familiar eh?)…

Lailatul Qadar: Spiritual atau Taktikal?

Bila? malam ke berapa? malam ganjil atau genap? malam ganjil di Mekah atau malam ganjil di tanah air? 10 hari terakhir sahaja? mesti qiamullail di masjid sahaja? kalau di surau tak boleh ke? Aaa… perempuan susah dapat lailatul qadar sebab ‘period’??? … Sehinggalah berhabis masa berkongsi ciri-ciri hari keesokkannya? perubahan pd diri dan sebagainya… termasuklah bercerita malam semalam kononnya dapat lihat pokok pun sujuddd??? haa! banyak persoalan kan kawan2? 😉

RM50 ribu dalam tangan, ke mana destinasi?

Saya bertanya kepada 5 orang anak muda, “Bayangkan saya beri kamu setiap orang RM50 ribu. Beritahu saya negara mana yang kamu mahu lawati?”
Antara jawapan yang diberikan adalah Jepun, Australia, England, New Zealand dan Korea.
Saya bertanya pada mereka, “Kenapa tidak memilih negara-negara Islam atau Muslim majoriti seperti Pakistan, Afghanistan, Sudan dll?”
Mereka menjawab, “Tidak selamat dan merbahaya.”

Kenapa Kita Ingin Kembara?

… saya berkenalan dengan seorang wanita berkerjaya sebagai jurutera tetapi sangat meminati travelling. Masih solo. Beliau memilih travel ala backpacker. Hanya satu beg galas dan memilih hostel dan kediaman kenalan baru sebagai tempat penginapannya. “Saya tak boleh lama dalam Malaysia. Saya mesti rasa nak keluar. Tengok negara luar.” Menurut rakannya, apabila saya bertanya negara manakah yang telah dikunjungi, lalu rakannya berseloroh, “Akak tanya negara mana yang dia belum pergi.”

Jawabnya: “Alhamdulillah dah 40 buah negara.”

Perghhh!! EMPAT PULUH! Hebaaaat MasyaAllah.

Kenapa ke luar negara?